zaterdag 8 augustus 2015

Serie: De vlaggen op het strand: De gele vlag

Als u een dagje naar het strand gaat is het u vast wel eens opgevallen dat er op de reddingspost diverse vlaggen wapperen. Maar weet u wel de betekenis van deze vlaggen?

In de serie "De vlaggen op het strand" wordt regelmatig een vlag besproken, met uitleg waarom de vlag gehesen wordt en wat er van u als strandbezoeker verwacht wordt.
Sinds enkele jaren worden in Nederland de internationale vlaggen gebruikt. Als u de vlaggen hier kent, dan kunt u dus ook gerust naar het strand in de rest van de wereld.

De vlag die u het vaakst zal aantreffen op een reddingspost is de gele vlag.
De gele vlag geeft aan dat zwemmen mag, maar dat er wel gevaar dreigt. Het gebruik van drijfmiddelen is verboden.
Voor het gebruik van de internationale vlaggenlijn, was er ook nog een groene vlag. Deze werd bij rustig weer gehesen en betekende dat het "veilig" was om te zwemmen.
Ondertussen zijn de inzichten veranderd en zeggen de Reddingsbrigades dat zwemmen in zee eigenlijk nooit zonder risico is. Zo is er altijd het gevaar van onderkoeling, mui stromen of stromingen ontstaan door de wind. 
Hierdoor hangt er dus altijd, ook als de zee zo glad is als een spiegel, de gele vlag. Het is dus goed dat u ten alle tijden voorzichtig bent. Mocht u toch gaan zwemmen, zorg dan dat er iemand is die zicht op u heeft. Gaat u alleen naar het strand? Zorg dan dat iemand weet waar u gaat zwemmen en spreek af wanneer jullie weer contact hebben. Mocht er dan onverhoopt iets misgaan, dan kan die persoon 
de hulpdiensten inschakelen.
Wat betreft het verbod op drijfmiddelen, zie je dat er een soort gedoogbeleid is. Reddingsbrigades hebben een adviseren rol en zij treden dus niet op bij overtreding van de vlaggen (in het buitenland kan dit anders zijn, of zie je dat er een strandpolitie aanwezig is, die wel verbaliseren als u de vlaggen overtreed). Wel zullen zij, wanneer er gevaar dreigt, ingrijpen.
Ze begrijpen dan ook goed dat mensen wel het water in willen met drijfmiddelen wanneer de zee dit toelaat. Maar als het erop lijkt dat u afdrijft of er ontstaat een gevaarlijke situatie, dan zullen ze u wel uit het water dirigeren. Het is onverstandig deze adviezen te negeren, daar de lifeguards goede gebiedskennis hebben en op de hoogte zijn van de plaatselijke gevaren. Het negeren van hun advies is spelen met uw leven.
Het is goed om bij u zelf na te gaan of het verstandig is dat u, of uw kind met een drijfmiddel het water opgaat. Het water van de zee is heel anders dan het water wat u gewend bent van het zwembad. Het gedraagt zich anders, door stromingen en golfslag. Dus misschien is het toch beter om het verbodsadvies te volgen en de zwembanden, luchtbedden en zwemvleugeltjes thuis te laten.

Mocht er echt een gevaarlijke situatie zijn, dan zullen de Reddingsbrigades een andere vlag hijsen. Hierover later meer.

Als u eerder genoemde adviezen opvolgt, dan kunt u op een veilige manier van de zee en het strand genieten. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten