donderdag 20 augustus 2015

Video: Red u zelf: Auto te water

Persoonlijk is mijn grootste angst het te water raken met de auto. Jaren geleden was ik met mijn ouders op vakantie in Schotland. Ergens in een klein haventje moest mijn vader de auto keren. De kade van de haven was slecht beveiligd en indien je niet oplette kon je zo van de kade afrijden. Toen mijn vader achteruit stak, zag ik het blauwe water steeds dichterbij komen en ik weet nog goed dat ik het heel beangstigend vond. Gelukkig had mijn vader genoeg stuurmanskunsten om de auto op het droge te houden. Echter de angst om te water te raken met de auto is sindsdien nooit meer weg gegaan. Daarom heb ik me op jonge leeftijd al verdiept in wat te doen, mocht je met de auto toch in het water geraken. Wist u dat er jaarlijks zo'n 750 auto's te water raken en dat hierbij 60 mensen verdrinken?

Maar weet u wat u moet doen? Kunt u veilig de auto verlaten en kunnen uw passagiers dat dan ook nog?

Vroeger was de opvatting dat er gewacht moest worden tot de auto geheel onder water was. Eerder konden de deuren niet geopend worden. Dit klopt. Door de druk van het water is het niet mogelijk om de deuren te openen. Wanneer de auto geheel gevuld is met water, word de druk in de auto als buiten de auto net zo hoog en word het dus makkelijker om de deur te openen. Echter elke minuut dat je wacht zakt de auto ook dieper in het water. Daarnaast word de ruimte met lucht steeds kleiner en u zult op het laatste moment zelfs even kopje onder gaan.. Het is dus verstandiger om zo snel mogelijk de auto te verlaten. Maar hoe doet u dat veilig?

De ontsnapping in de auto begint al ruim voor dat u in het water komt. Heeft u namelijk een lifehammer in de auto liggen? Zonder lifehammer word het lastig om uit te auto te ontsnappen en zult u waarschijnlijk wel moeten wachten tot de auto geheel gevuld is met water.
De lifehammer is een hulpmiddel om de autoruit te breken. U moet zorgen dat deze op een goed bereikbare plek gemonteerd is. Let er wel op dat de bijrijder er ook bij kan. Mocht u door de klap buitenbewustzijn raken, dan kan de bijrijder er bij en u helpen. Ook moet u erbij kunnen als de auto op z'n kop ligt. Een goede plaats is dan ook aan om de lifehammer tussen de twee voorstoelen aan het dak te bevestigen. Op deze manier kunt u er ook goed bij als de auto op zijn kop ligt.

Op het moment dat u te water raakt is het verstandig om alle lampen van de auto aan te zetten, dus ook de binnenlampen. Zolang de lampen branden heeft u goed zicht in het donkere water en is het voor omstanders te zien dat de auto in het water ligt. Daarnaast ontgrendelt u de deuren. Op deze manier kunnen mensen van buiten u helpen bij het openen van de deur.
Vervolgens maakt u uw gordel los. Lukt dit niet door de gesp los te klikken, dan gebruikt u de mes op uw lifehammer. Trek de gordel strak en snijd de gordel door. Soms moet u meerdere keren aan het mes trekken om de gordel te doen breken. Als u los bent en u medepassagiers ook, sla dan een ruit in.

Het beste werkt het om de zijruit proberen te breken. De voorruit is namelijk extra sterk, omdat deze bewerkt is met een extra coating, zodat deze bestand is tegen de invloeden van het rijden, zoals steenslag.
Let er wel op dat u niet midden op het raam slaat. De ruit op deze manier breken kost namelijk veel kracht. Makkelijker is om in een hoek, bijvoorbeeld de hoek bij de spiegel, te nemen en hier met al uw kracht op te slaan. Heeft u geen lifehammer? Gebruik dan alles wat scherp is dat u kunt vinden, bijvoorbeeld een schroevendraaier of uw naaldhak. Heeft u dit ook niet? Gebruik dan uw elleboog en sla zo hard mogelijk tegen het raam. Lukt dit ook niet, wacht dan tot de auto geheel onder is, neem nog een goede hap lucht als u onderwater verdwijnt en duw dan met alle kracht tegen de autodeur.
Als de ruit kapot is glijd dan voorzichtig uit de auto. Doe dit door het dak vast te pakken, zodat u naar de auto kijkt. Op deze manier kunt u de auto het veiligst verlaten. Als u uit de auto ben, zet u dan niet af tegen de auto. Hierdoor kan de auto kantelen en kan het voor anderen in de auto lastig zijn om eruit te komen.

Indien de auto op zijn kop ligt, dan zal het losmaken van de gordel zeker niet lukken en heeft u echt de lifehammer nodig. Door uw gewicht dat hangt aan de gordel werkt het normale sluitsysteem niet meer. Plaats 1 hand tegen het dak en uw knieën tegen het dashboard, zet u schrap en haal daarna de gordel door met het mes. Als u dan het raam ingeslagen heeft, zal er snel veel water naar binnen lopen. Pak nu dan de buitenkant van de bodem vast om uit de auto te komen. Op deze manier zit u met uw hoofd al richting het wateroppervlak en hoeft u alleen nog maar naar boven te zwemmen.

Als er mensen in de auto zitten die u moet helpen, bijvoorbeeld uw kinderen. Maak deze dan eerst los, voordat u de autoruit inslaat. Zodra de ruit gebroken is, zal de auto sneller vollopen met water en dus ook sneller zinken.
Gemiddeld heeft u 2 minuten de tijd voordat de auto echt begint te zinken. 

Hieronder nog een video van "blik op de weg", zodat u kunt zien hoe een ontsnapping werkt, met daarbij ook nog tips wat u kunt doen als u getuige bent van een dergelijk ongeval.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten