zondag 9 augustus 2015

Serie: De vlaggen op het strand: De rode vlag

In de serie "De vlaggen van het strand" worden de diverse vlaggen besproken die u op de strandposten tegen kan komen.
Sinds enkele jaren hanteren de Reddingsbrigades van Nederland de internationale vlaggenlijn. Als u dus weet wat de vlaggen inhouden, dan kunt u in vele landen veilig naar het strand.

In deze reeks wordt uitgelegd waarom een vlag gehesen wordt en wat er van u als strandbezoeker verwacht wordt.
Eerder bespraken we hier al de gele vlag.


In bepaalde gevallen wordt de gele vlag gewisseld voor de rode vlag. De rode vlag houdt in dat er een zwemverbod is. De meest voor de hand liggende reden is dat het daadwerkelijk te gevaarlijk is om te zwemmen. U moet dan denken aan bijvoorbeeld een gevaarlijke stroming of slecht weer dat nadert. Maar bijvoorbeeld ook wanneer er gevaar is voor uw gezondheid, zoals laatst bij de aanwezigheid van zeevonk. Dit kan dus inhouden dat er misschien weinig te zien is aan de zee en er toch een zwemverbod is. Het is daarom altijd verstandig om het verbod op te volgen of navraag te doen bij de Reddingsbrigade.

Ook kan de rode vlag gehesen worden als de Reddingsbrigade snel overzicht wil in het water. Zo kan er bij een calamiteit, bijvoorbeeld bij een vermist persoon, de rode vlag gehesen worden zodat er meer overzicht is op het water. 

Indien de rode vlag gehesen wordt, zullen de lifeguards u ook actief uit het water dirigeren. Echter kunnen ze bij een overtreding van het verbod niet optreden. In andere landen kan dit soms wel, of is er ook strandpolitie aanwezig. Desondanks is het erg onverstandig om het verbod te negeren. U kunt hierdoor ernstige gezondheidsschade oplopen of de lifeguards erg hinderen in hun werk. Het is daarom verstandig om zo snel mogelijk het water uit te gaan en eventueel het strand te verlaten, bijvoorbeeld als er slecht weer op komst is.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten