zaterdag 15 augustus 2015

Video: Strand: Wat te doen in een muistroom?

De zomer die we de laatste weken hebben, is 1 van de mooiste zomers van de afgelopen jaren. Veel mensen trekken dan ook een dagje naar het strand om daar te genieten van het weer, het zand en natuurlijk de zee.
Velen liggen lekker te zonnen, spelen in het zand of de branding en sommigen durven het aan om het koude water in te gaan.

Echter schuilen er meerdere gevaren. Eén van die gevaren is de muistroom.

Mui herkennen

Om de gevaren van een muistroom in te perken, moet u een mui kunnen herkennen. Als u op het strand komt kunt u soms de zandbanken zien liggen. Dit is voornamelijk bij eb, of laag water. De zee heeft zich dan een stuk terug getrokken en u ziet een patroon van droge "bulten" zand met daar langs water.
De natte plekken evenwijdig aan de zandbanken worden zwinnen genoemd. Vaak staat hier nog water in bij eb en zitten de kinderen hierin te spelen, daar het laagje water lekker opwarmt en er veel leven inzit, zoals krabben.

De stroompjes die tussen de zandbanken in liggen en dus haaks op de kust staan, zijn de muien. Hierdoor stroomt het water bij eb terug de zee in.
Bij afgaand tij stroomt het water door de muien terug de zee in. Hierdoor kan er een krachtige stroming ontstaan. Deze stroming kan zo sterk zijn dat u onderuit wordt getrokken, of als u zwemt, de zee op stroomt. Wanneer de zandbanken niet zichtbaar zijn, dan zijn de muien te herkennen doordat het water er zich anders gedraagt. Zo lijkt het water vaak rustiger, omdat er minder golven zijn of deze zijn minder groot. Hierdoor lijkt het juist aantrekkelijk om op deze plaats het water in te gaan.

Wat te doen als je in een mui terecht komt

Mocht je toch in een mui terecht komen, dan kan dit zeer beangstigend zijn. Soms word je honderden meters mee getrokken de zee op. Het gevoel ver van de kust te zijn en geen vaste grond onder de voeten te hebben kan zorgen voor paniek. De eerste reactie is dan om terug te zwemmen. Echter is dit bij een krachtige stroom niet mogelijk! U zult alleen maar uitputten.
De oplossing voelt tegen natuurlijk, maar kan uw leven redden.
Laat u meedrijven met de stroom tot deze afzwakt, zwem daarna evenwijdig aan de kust, zodat u het mui uit zwemt. Daarna kunt u weer rustig richting de kust zwemmen. Raakt u al uitgeput of ziet u het zwemmen niet zitten en zijn er lifeguards in de buurt? Zwaai dan met uw armen en trek hun aandacht. Zij zullen de stroming gebruiken om snel bij u te zijn en halen u dan uit het water.



Hoe voorkomen dat u in een mui terecht komt

Vind u het lastig om de muien te ontdekken. Vraag dan bij de lifeguards na waar de gevaarlijke punten liggen. Door stroming en wind kunnen zandplaten en dus ook muien zich verplaatsen. Dit kan al binnen enkele dagen, dus vaar niet op ervaringen uit het verleden.
Zorg dat u niet te diep het water ingaat en dat u ten allen tijde goed bij de bodem kan. Water dat kniediep is kan u al gemakkelijk onderuit trekken.
Houd uw kinderen in de gaten. Spelen zij op een zandbank, dan kan het zwin langzaam vol lopen. Zo kunnen ze op een eiland terecht komen. Wanneer zij dan weer terug willen naar u kunnen ze onderwater verdwijnen. Ook al zijn de muien bij vloed minder gevaarlijk. Er blijft altijd een risico!

Onderstaand filmpje laat zien hoe u bij vloed een muistroom kan herkennen, de kracht van de stroming en hoe u er aan kunt ontsnappen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten