donderdag 6 augustus 2015

Video: Verdrinking van een kind: Een stille strijd


Als ik naar films of series kijk en iemand raakt te water, dan gaat dit altijd gepaard met een hoop geplons en gespetter. Volwassenen en kinderen schreeuwen om hulp en doen er alles aan om boven water te blijven en niet in het diepe, donkere water te verdwijnen.
Het is dan ook niet gek dat veel mensen het idee hebben dat een verdrinking zo gaat. En ergens hebben de filmmakers ook wel gelijk.
Volwassenen en oudere kinderen zullen inderdaad vechten voor hun leven als ze nog in de mogelijkheid zijn. Voor jonge kinderen is dit echter heel anders!

Jonge kinderen vechten niet met veel lawaai om hun hoofd boven water te houden. Zij geven zich over aan het water en wachten op hulp. Uw hulp! Het moment dat het kind te water raakt, is dus eigenlijk het enige moment dat er mogelijk iets te horen is.
Anders wordt het, als het kind al in het water is en bijvoorbeeld uit de zwemvleugels glijdt of onderuit glijdt in het bad. Mogelijk gaat dit heel geruisloos en wordt het geeneens opgemerkt dat het kind onder water is. Daarom is het van belang dat u altijd binnen armlengte afstand bent van het kind en het kind in zicht heeft, zodat u hem/haar direct kunt helpen en de stille strijdt hun niet fataal wordt.

Hieronder een video om te illustreren hoe een kind zich over geeft aan het water. Hierbij gaat het om een 3-jarig jongetje dat samen met andere kinderen in het water speelt en zich te veel naar het diepe water begeeft. Er zit geen geluid onder de video, maar goed is te zien dat het kind niet plonst op het moment dat het onderwater zakt. Gelukkig reageert de filmer adequaat en is het kind niet lang onderwater. Echter had dit voorkomen kunnen worden als een volwassen persoon het kind goed begeleidde.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten