woensdag 5 augustus 2015

Waarom water veilig?

Nederland is een waterland. Na de watersnoodramp van 1953 besloten we om de gevaren van het water in te perken en er zijn diverse projecten uitgevoerd om ons land veiliger te maken. Wereldwijd staan de Nederlanders dan ook bekend om onder andere hun watermanagement. Veel landen maken gebruik van de Nederlandse kennis om hun waterproblemen de baas te kunnen.
Zo was de Nederlandse tak van het bedrijf ARCADIS betrokken bij de waterproblematiek van New Orleans na de orkaan Katrina (1). En veel buitenlanders kennen de molens van Kinderdijk.

Desondanks blijft het water gevaarlijk. Jaarlijks overlijden er naar schatting volgens de World Health Organization 372.000 personen door verdrinking. Hierdoor staat het op de 3e plaats van de doodsoorzaken door onbedoelde schade (2)
In Nederland zakt het aantal verdrinkingsslachtoffers ten gevolge van een ongeluk al jaren. In 1950 verdronken er nog 516 personen ten gevolgen van een ongeluk. 45 jaar later was dit aantal gedaald tot 91 personen. Sindsdien is er nog een lichte daling geweest tot 2010 (80 personen). Na 2010 steeg het aantal verdrinkingsslachtoffers licht. Deze trend lijkt in 2014 doorbroken te zijn. Daar er een lichte daling van het aantal verdrinkingsslachtoffers te zien isKlik hier voor de grafiek van het CBS. Helaas zijn er geen gegevens over het aantal bijna verdrinkingen. Maar u mag aannemen dat dit aantal veel hoger ligt.

Voor jongens tussen de 1 en 5 jaar staat verdrinking de afgelopen 3 jaar zelfs in de top 5 van doodsoorzaken. Van de niet natuurlijke oorzaken stond het in 2012 en 2013 zelfs op de eerste plek. Voor de tabel klik hier.

Het streven is dan ook om het aantal verdrinkingsslachtoffers en het aantal bijna verdrinkingen nog verder te laten afnemen.
Dit kan u behalen door zich bewust te zijn van de gevaren van het water. Om uw huis, maar ook het water waar u recreëert. Want de recreatie op of bij water neemt nog steeds toe. Zo groeit het aantal watersportclubs al jaren. En gaan we steeds vaker naar de kust op vakantie.

Ga dus na: Bent u water veilig?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten