zondag 29 november 2015

Nieuwsflits: Na 3 dagen lichaam gevonden in IJsselmeer.

Vanmiddag is na 3 dagen zoeken door politie en Kustwacht een lichaam gevonden in het IJsselmeer. Waarschijnlijk is het 1 van de opvarenden van het jacht dat gezonken is afgelopen vrijdag.

Klik hier voor het hele artikel.

zaterdag 28 november 2015

Nieuwsflits: update zoektocht Ijsselmeer

Vandaag is de zoektocht op het IJsselmeer naar het vermiste jacht voort gezet. Ondertussen is het jacht geborgen. Het lijkt of deze gezonken is na een aanvaring.
Er wordt vanuit gegaan dat de opvarenden zijn verdronken.

Zie voor het hele artikel hier.

Nieuwsflits: vandaag kans op zuidwesterstorm

Vandaag is er een grote kans op zuidwesterstorm. De piek ligt tussen 17 en 22 uur.
Voor watersporters uitdagend weer, maar ook zeker weer om extra maatregelen te nemen.

Zie hier voor het NOS bericht.

vrijdag 27 november 2015

Nieuwsflits: huurjacht vermist op Ijsselmeer.

De KNRM en rijkswaterstaat hebben vanavond gezocht naar een jacht dat mogelijk is gezonken op het IJsselmeer. Andere watersporters maakten melding  dat ze een boot zagen zinken en ze zouden een vrouw horen gillen. Op de radar is ook daadwerkelijk een schip verdwenen. Ondanks de zoektocht is er nog geen opvarende gevonden. De zoektocht is voor vandaag gestaakt. Wel is er een wrak gevonden welke is gemarkeerd met een boei. Morgen zal de zoektocht voort gezet worden. Voor het hele artikel, klik hier.

Eerder vandaag waren er al 12 opvarenden uit de Nieuwe Maas bij Rotterdam gered.

Nieuwsflits: bootje omgeslagen op Nieuwe Maas

Twaalf opvarenden van een bootje dat was omgeslagen zijn gered uit de Nieuwe Maas in Rotterdam. Enkele opvarenden zijn naar het ziekenhuis gebracht in verband met onderkoelingsverschijnselen. Voor het gehele artikel, klik hier.

zondag 1 november 2015

Nieuwsflits: Omstanders redden man uit auto

Omstanders hebben een man uit een auto gehaald welke na een stuurfout te water was geraakt. Een oplettende voorbijganger schakelde hulp in bij voorbijgangers en een bioscoop. Voor het hele artikel klik hier.

zaterdag 10 oktober 2015

Nieuwsflits: Engelse moeder veroordeeld na verdrinking zoontje

Een Engelse moeder is veroordeeld tot 5 jaar cel nadat haar zoontje van 2 was verdronken in de vijver. De moeder heeft nog geprobeerd de jongen te redden, maar was te laat omdat ze te druk was met Facebook. De rechter ziet het dan ook als kindermishandeling.

De meeste kinderen verdrinken in of rondom huis. Het is dan ook belangrijk dat u als ouder altijd alert bent. Zeker in het geval er gevaarlijke situaties zijn, zoals een vijver in de tuin, een sloot in de buurt of een vol bad.

zondag 4 oktober 2015

Nieuwsflits: zeehond aangezien voor drenkeling

Oplettende wandelaars op het strand van Zandvoort dachten vandaag een drenkeling te zien en waarschuwden de reddingsbrigade. 2 wandelaars deden los van elkaar de melding. Er werd direct gereageerd op deze melding en een zoekactie werd opgezet. Hierbij werden ruim 40 hulpverleners ingezet. Er is niemand gevonden. De reddingsbrigade denkt dat een zeehond is aangezien voor zwemmer. Kijk voor het hele artikel hier.

woensdag 30 september 2015

Video: Het gevaar van zwembanden

Veel mensen vinden het erg gezellig. Samen met je kind naar het zwembad. Zwemmen met je kind is ook erg leuk en goed voor hun ontwikkeling. Echter moet het wel verantwoord gebeuren.



Jonge kinderen en vooral baby's die net een beetje kunnen zitten worden in een zwemring gezet. Op deze manier is het voor de ouders iets comfortabeler in het water, omdat ze het kind niet heel de tijd vast hoeven te houden en het kind zit er ook lekker bij. Helaas zie je nog vaak dat ouders onverantwoord omgaan met deze zwemringen. Zeker als er andere kinderen mee gaan.

Als ouder heeft u de verantwoordelijkheid om continu bij uw kind te zijn, die in een zwemring zit. Het gevaar is namelijk dat het kind om tuimelt met de band en zo onderste boven in het water ligt. De band die uw kind eigenlijk lekker boven water moet houden, gaat dan averechts werken. En word een val voor uw kind. Ze kunnen namelijk niet meer terug. Andere kinderen lukt het vaak door het gewicht ook niet meer om de band recht te krijgen. Daarom moet u als ouder altijd binnen arm lengte afstand van uw kind zijn.

Het gebruik van zwemringen in buiten water en zeker in zee, is af te raden. Door stromingen en golfslag kan het kind snel afdrijven of omslaan. U kunt er dan beter voor kiezen om het kind zelf vast te nemen of van het water te genieten waar het kind in het water kan zitten.

Zwemringen zijn niet per definitie slecht en kunnen zeker bijdragen aan een leuk dagje zwemmen. Maar gebruik ze wel verstandig!


maandag 21 september 2015

vrijdag 11 september 2015

Petitie voor schoolzwemmen

Eerder riep Reddingsbrigade Nederland al op tot het verplichten van schoolzwemmen. Het lijkt erop dat steeds meer mensen deze mening delen. Ondertussen is er een petitie gestart die oproept om het schoolzwemmen opnieuw in te voeren.

Wij zijn groot voorstander van het schoolzwemmen. Door het verplicht te stellen krijgt ieder kind meerdere jaren op vaste basis les. Daarnaast zullen ouders minder uitwijken naar nieuwe vormen van zwemonderwijs, zoals de turbozwemles, waarvan nog niet bewezen is dat kinderen op lange termijn nog steeds over voldoende kwaliteiten met betrekking tot zwemmen beschikken.
Op deze manier wordt er een goede basis gelegd zodat kinderen veilig kunnen recreëren rondom water. We hopen dan ook dat veel mensen de petitie zullen ondertekenen, zodat er een duidelijk signaal wordt gegeven naar de overheid.

De petitie vind u hier.

donderdag 27 augustus 2015

Nieuwsflits: Reddingsbrigade roept op tot verplichting schoolzwemmen

Na aanleiding van de vermissing van de 14 jarige jongen bij de Maarsseveense plassen roept Reddingsbrigade Nederland op tot het verplichten van schoolzwemmen. Er is een trent te zien waarbij het aantal verdrinkingsslachtoffers toeneemt sinds het afschaffen van het schoolzwemmen. De Reddingsbrigade is dan ook bang dat er in Nederland zogenaamde "Poolse toestanden" ontstaan. In o.a. Polen verdrinken jaarlijks vele mensen, door de slechte zwemcapaciteiten.
Minister Schippers vind nog steeds dat het leren zwemmen de verantwoordelijkheid is van gemeenten, scholen en ouders. En wilt daarom het schoolzwemmen niet verplichten.

Lees het hele artikel van Nu.nl hier.

zondag 23 augustus 2015

Nieuwsflits: Jongen vermist bij Maarsseveense plassen

Bij de Maarsseveense plassen word sinds deze middag een 14 jarige jongen vermist.

De politie vreest dat de jongen verdronken is.

Klik hier voor het artikel van de NOS.

donderdag 20 augustus 2015

Video: Red u zelf: Auto te water

Persoonlijk is mijn grootste angst het te water raken met de auto. Jaren geleden was ik met mijn ouders op vakantie in Schotland. Ergens in een klein haventje moest mijn vader de auto keren. De kade van de haven was slecht beveiligd en indien je niet oplette kon je zo van de kade afrijden. Toen mijn vader achteruit stak, zag ik het blauwe water steeds dichterbij komen en ik weet nog goed dat ik het heel beangstigend vond. Gelukkig had mijn vader genoeg stuurmanskunsten om de auto op het droge te houden. Echter de angst om te water te raken met de auto is sindsdien nooit meer weg gegaan. Daarom heb ik me op jonge leeftijd al verdiept in wat te doen, mocht je met de auto toch in het water geraken. Wist u dat er jaarlijks zo'n 750 auto's te water raken en dat hierbij 60 mensen verdrinken?

Maar weet u wat u moet doen? Kunt u veilig de auto verlaten en kunnen uw passagiers dat dan ook nog?

Vroeger was de opvatting dat er gewacht moest worden tot de auto geheel onder water was. Eerder konden de deuren niet geopend worden. Dit klopt. Door de druk van het water is het niet mogelijk om de deuren te openen. Wanneer de auto geheel gevuld is met water, word de druk in de auto als buiten de auto net zo hoog en word het dus makkelijker om de deur te openen. Echter elke minuut dat je wacht zakt de auto ook dieper in het water. Daarnaast word de ruimte met lucht steeds kleiner en u zult op het laatste moment zelfs even kopje onder gaan.. Het is dus verstandiger om zo snel mogelijk de auto te verlaten. Maar hoe doet u dat veilig?

De ontsnapping in de auto begint al ruim voor dat u in het water komt. Heeft u namelijk een lifehammer in de auto liggen? Zonder lifehammer word het lastig om uit te auto te ontsnappen en zult u waarschijnlijk wel moeten wachten tot de auto geheel gevuld is met water.
De lifehammer is een hulpmiddel om de autoruit te breken. U moet zorgen dat deze op een goed bereikbare plek gemonteerd is. Let er wel op dat de bijrijder er ook bij kan. Mocht u door de klap buitenbewustzijn raken, dan kan de bijrijder er bij en u helpen. Ook moet u erbij kunnen als de auto op z'n kop ligt. Een goede plaats is dan ook aan om de lifehammer tussen de twee voorstoelen aan het dak te bevestigen. Op deze manier kunt u er ook goed bij als de auto op zijn kop ligt.

Op het moment dat u te water raakt is het verstandig om alle lampen van de auto aan te zetten, dus ook de binnenlampen. Zolang de lampen branden heeft u goed zicht in het donkere water en is het voor omstanders te zien dat de auto in het water ligt. Daarnaast ontgrendelt u de deuren. Op deze manier kunnen mensen van buiten u helpen bij het openen van de deur.
Vervolgens maakt u uw gordel los. Lukt dit niet door de gesp los te klikken, dan gebruikt u de mes op uw lifehammer. Trek de gordel strak en snijd de gordel door. Soms moet u meerdere keren aan het mes trekken om de gordel te doen breken. Als u los bent en u medepassagiers ook, sla dan een ruit in.

Het beste werkt het om de zijruit proberen te breken. De voorruit is namelijk extra sterk, omdat deze bewerkt is met een extra coating, zodat deze bestand is tegen de invloeden van het rijden, zoals steenslag.
Let er wel op dat u niet midden op het raam slaat. De ruit op deze manier breken kost namelijk veel kracht. Makkelijker is om in een hoek, bijvoorbeeld de hoek bij de spiegel, te nemen en hier met al uw kracht op te slaan. Heeft u geen lifehammer? Gebruik dan alles wat scherp is dat u kunt vinden, bijvoorbeeld een schroevendraaier of uw naaldhak. Heeft u dit ook niet? Gebruik dan uw elleboog en sla zo hard mogelijk tegen het raam. Lukt dit ook niet, wacht dan tot de auto geheel onder is, neem nog een goede hap lucht als u onderwater verdwijnt en duw dan met alle kracht tegen de autodeur.
Als de ruit kapot is glijd dan voorzichtig uit de auto. Doe dit door het dak vast te pakken, zodat u naar de auto kijkt. Op deze manier kunt u de auto het veiligst verlaten. Als u uit de auto ben, zet u dan niet af tegen de auto. Hierdoor kan de auto kantelen en kan het voor anderen in de auto lastig zijn om eruit te komen.

Indien de auto op zijn kop ligt, dan zal het losmaken van de gordel zeker niet lukken en heeft u echt de lifehammer nodig. Door uw gewicht dat hangt aan de gordel werkt het normale sluitsysteem niet meer. Plaats 1 hand tegen het dak en uw knieën tegen het dashboard, zet u schrap en haal daarna de gordel door met het mes. Als u dan het raam ingeslagen heeft, zal er snel veel water naar binnen lopen. Pak nu dan de buitenkant van de bodem vast om uit de auto te komen. Op deze manier zit u met uw hoofd al richting het wateroppervlak en hoeft u alleen nog maar naar boven te zwemmen.

Als er mensen in de auto zitten die u moet helpen, bijvoorbeeld uw kinderen. Maak deze dan eerst los, voordat u de autoruit inslaat. Zodra de ruit gebroken is, zal de auto sneller vollopen met water en dus ook sneller zinken.
Gemiddeld heeft u 2 minuten de tijd voordat de auto echt begint te zinken. 

Hieronder nog een video van "blik op de weg", zodat u kunt zien hoe een ontsnapping werkt, met daarbij ook nog tips wat u kunt doen als u getuige bent van een dergelijk ongeval.




zaterdag 15 augustus 2015

Zwemverbod: recreatieplas Strandpark Slijk-Ewijk

Als u gaat zwemmen in buitenwater, is het altijd goed om van te voren na te gaan of er wel gezwommen mag/kan worden.
Zo is er vandaag een zwemverbod afgegeven voor de recreatieplas Strandpark Slijk-Ewijk nadat meerdere zwemmer de ziekte van Weil hebben opgelopen.

Voor het nieuwsbericht van de NOS klikt u hier.


Video: Strand: Wat te doen in een muistroom?

De zomer die we de laatste weken hebben, is 1 van de mooiste zomers van de afgelopen jaren. Veel mensen trekken dan ook een dagje naar het strand om daar te genieten van het weer, het zand en natuurlijk de zee.
Velen liggen lekker te zonnen, spelen in het zand of de branding en sommigen durven het aan om het koude water in te gaan.

Echter schuilen er meerdere gevaren. Eén van die gevaren is de muistroom.

Mui herkennen

Om de gevaren van een muistroom in te perken, moet u een mui kunnen herkennen. Als u op het strand komt kunt u soms de zandbanken zien liggen. Dit is voornamelijk bij eb, of laag water. De zee heeft zich dan een stuk terug getrokken en u ziet een patroon van droge "bulten" zand met daar langs water.
De natte plekken evenwijdig aan de zandbanken worden zwinnen genoemd. Vaak staat hier nog water in bij eb en zitten de kinderen hierin te spelen, daar het laagje water lekker opwarmt en er veel leven inzit, zoals krabben.

De stroompjes die tussen de zandbanken in liggen en dus haaks op de kust staan, zijn de muien. Hierdoor stroomt het water bij eb terug de zee in.
Bij afgaand tij stroomt het water door de muien terug de zee in. Hierdoor kan er een krachtige stroming ontstaan. Deze stroming kan zo sterk zijn dat u onderuit wordt getrokken, of als u zwemt, de zee op stroomt. Wanneer de zandbanken niet zichtbaar zijn, dan zijn de muien te herkennen doordat het water er zich anders gedraagt. Zo lijkt het water vaak rustiger, omdat er minder golven zijn of deze zijn minder groot. Hierdoor lijkt het juist aantrekkelijk om op deze plaats het water in te gaan.

Wat te doen als je in een mui terecht komt

Mocht je toch in een mui terecht komen, dan kan dit zeer beangstigend zijn. Soms word je honderden meters mee getrokken de zee op. Het gevoel ver van de kust te zijn en geen vaste grond onder de voeten te hebben kan zorgen voor paniek. De eerste reactie is dan om terug te zwemmen. Echter is dit bij een krachtige stroom niet mogelijk! U zult alleen maar uitputten.
De oplossing voelt tegen natuurlijk, maar kan uw leven redden.
Laat u meedrijven met de stroom tot deze afzwakt, zwem daarna evenwijdig aan de kust, zodat u het mui uit zwemt. Daarna kunt u weer rustig richting de kust zwemmen. Raakt u al uitgeput of ziet u het zwemmen niet zitten en zijn er lifeguards in de buurt? Zwaai dan met uw armen en trek hun aandacht. Zij zullen de stroming gebruiken om snel bij u te zijn en halen u dan uit het water.



Hoe voorkomen dat u in een mui terecht komt

Vind u het lastig om de muien te ontdekken. Vraag dan bij de lifeguards na waar de gevaarlijke punten liggen. Door stroming en wind kunnen zandplaten en dus ook muien zich verplaatsen. Dit kan al binnen enkele dagen, dus vaar niet op ervaringen uit het verleden.
Zorg dat u niet te diep het water ingaat en dat u ten allen tijde goed bij de bodem kan. Water dat kniediep is kan u al gemakkelijk onderuit trekken.
Houd uw kinderen in de gaten. Spelen zij op een zandbank, dan kan het zwin langzaam vol lopen. Zo kunnen ze op een eiland terecht komen. Wanneer zij dan weer terug willen naar u kunnen ze onderwater verdwijnen. Ook al zijn de muien bij vloed minder gevaarlijk. Er blijft altijd een risico!

Onderstaand filmpje laat zien hoe u bij vloed een muistroom kan herkennen, de kracht van de stroming en hoe u er aan kunt ontsnappen.


maandag 10 augustus 2015

Reddingsbrigade Nederland: "Nu al net zoveel dodelijke zwemongevallen als in totaal vorig seizoen"

Het strandseizoen van dit jaar (van 1 mei tot 1 oktober) houdt de Reddingsbrigades in Nederland flink bezig. Helaas zijn er dit seizoen al net zoveel dodelijke ongevallen geweest als in totaal in het vorige seizoen. Dit meldt de NOS

Dit seizoen zijn er al 9 dodelijke ongevallen te betreuren. Van enkele slachtoffers die naar het ziekenhuis zijn gebracht is het niet duidelijk hoe de afloop is. Het daadwerkelijke aantal kan dus nog hoger liggen.
In totaal zijn er al 6362 reddingen uitgevoerd, waarvan 188 mensen uit een levensbedreigende situatie gered werden.

Het toont aan dat mensen de risico's van het water vaak verkeerd inschatten.

Voor het hele artikel kunt u hier klikken.

zondag 9 augustus 2015

Serie: De vlaggen op het strand: De rode vlag

In de serie "De vlaggen van het strand" worden de diverse vlaggen besproken die u op de strandposten tegen kan komen.
Sinds enkele jaren hanteren de Reddingsbrigades van Nederland de internationale vlaggenlijn. Als u dus weet wat de vlaggen inhouden, dan kunt u in vele landen veilig naar het strand.

In deze reeks wordt uitgelegd waarom een vlag gehesen wordt en wat er van u als strandbezoeker verwacht wordt.
Eerder bespraken we hier al de gele vlag.


In bepaalde gevallen wordt de gele vlag gewisseld voor de rode vlag. De rode vlag houdt in dat er een zwemverbod is. De meest voor de hand liggende reden is dat het daadwerkelijk te gevaarlijk is om te zwemmen. U moet dan denken aan bijvoorbeeld een gevaarlijke stroming of slecht weer dat nadert. Maar bijvoorbeeld ook wanneer er gevaar is voor uw gezondheid, zoals laatst bij de aanwezigheid van zeevonk. Dit kan dus inhouden dat er misschien weinig te zien is aan de zee en er toch een zwemverbod is. Het is daarom altijd verstandig om het verbod op te volgen of navraag te doen bij de Reddingsbrigade.

Ook kan de rode vlag gehesen worden als de Reddingsbrigade snel overzicht wil in het water. Zo kan er bij een calamiteit, bijvoorbeeld bij een vermist persoon, de rode vlag gehesen worden zodat er meer overzicht is op het water. 

Indien de rode vlag gehesen wordt, zullen de lifeguards u ook actief uit het water dirigeren. Echter kunnen ze bij een overtreding van het verbod niet optreden. In andere landen kan dit soms wel, of is er ook strandpolitie aanwezig. Desondanks is het erg onverstandig om het verbod te negeren. U kunt hierdoor ernstige gezondheidsschade oplopen of de lifeguards erg hinderen in hun werk. Het is daarom verstandig om zo snel mogelijk het water uit te gaan en eventueel het strand te verlaten, bijvoorbeeld als er slecht weer op komst is.



zaterdag 8 augustus 2015

Serie: De vlaggen op het strand: De gele vlag

Als u een dagje naar het strand gaat is het u vast wel eens opgevallen dat er op de reddingspost diverse vlaggen wapperen. Maar weet u wel de betekenis van deze vlaggen?

In de serie "De vlaggen op het strand" wordt regelmatig een vlag besproken, met uitleg waarom de vlag gehesen wordt en wat er van u als strandbezoeker verwacht wordt.
Sinds enkele jaren worden in Nederland de internationale vlaggen gebruikt. Als u de vlaggen hier kent, dan kunt u dus ook gerust naar het strand in de rest van de wereld.

De vlag die u het vaakst zal aantreffen op een reddingspost is de gele vlag.
De gele vlag geeft aan dat zwemmen mag, maar dat er wel gevaar dreigt. Het gebruik van drijfmiddelen is verboden.
Voor het gebruik van de internationale vlaggenlijn, was er ook nog een groene vlag. Deze werd bij rustig weer gehesen en betekende dat het "veilig" was om te zwemmen.
Ondertussen zijn de inzichten veranderd en zeggen de Reddingsbrigades dat zwemmen in zee eigenlijk nooit zonder risico is. Zo is er altijd het gevaar van onderkoeling, mui stromen of stromingen ontstaan door de wind. 
Hierdoor hangt er dus altijd, ook als de zee zo glad is als een spiegel, de gele vlag. Het is dus goed dat u ten alle tijden voorzichtig bent. Mocht u toch gaan zwemmen, zorg dan dat er iemand is die zicht op u heeft. Gaat u alleen naar het strand? Zorg dan dat iemand weet waar u gaat zwemmen en spreek af wanneer jullie weer contact hebben. Mocht er dan onverhoopt iets misgaan, dan kan die persoon 
de hulpdiensten inschakelen.
Wat betreft het verbod op drijfmiddelen, zie je dat er een soort gedoogbeleid is. Reddingsbrigades hebben een adviseren rol en zij treden dus niet op bij overtreding van de vlaggen (in het buitenland kan dit anders zijn, of zie je dat er een strandpolitie aanwezig is, die wel verbaliseren als u de vlaggen overtreed). Wel zullen zij, wanneer er gevaar dreigt, ingrijpen.
Ze begrijpen dan ook goed dat mensen wel het water in willen met drijfmiddelen wanneer de zee dit toelaat. Maar als het erop lijkt dat u afdrijft of er ontstaat een gevaarlijke situatie, dan zullen ze u wel uit het water dirigeren. Het is onverstandig deze adviezen te negeren, daar de lifeguards goede gebiedskennis hebben en op de hoogte zijn van de plaatselijke gevaren. Het negeren van hun advies is spelen met uw leven.
Het is goed om bij u zelf na te gaan of het verstandig is dat u, of uw kind met een drijfmiddel het water opgaat. Het water van de zee is heel anders dan het water wat u gewend bent van het zwembad. Het gedraagt zich anders, door stromingen en golfslag. Dus misschien is het toch beter om het verbodsadvies te volgen en de zwembanden, luchtbedden en zwemvleugeltjes thuis te laten.

Mocht er echt een gevaarlijke situatie zijn, dan zullen de Reddingsbrigades een andere vlag hijsen. Hierover later meer.

Als u eerder genoemde adviezen opvolgt, dan kunt u op een veilige manier van de zee en het strand genieten. 


donderdag 6 augustus 2015

Video: Verdrinking van een kind: Een stille strijd


Als ik naar films of series kijk en iemand raakt te water, dan gaat dit altijd gepaard met een hoop geplons en gespetter. Volwassenen en kinderen schreeuwen om hulp en doen er alles aan om boven water te blijven en niet in het diepe, donkere water te verdwijnen.
Het is dan ook niet gek dat veel mensen het idee hebben dat een verdrinking zo gaat. En ergens hebben de filmmakers ook wel gelijk.
Volwassenen en oudere kinderen zullen inderdaad vechten voor hun leven als ze nog in de mogelijkheid zijn. Voor jonge kinderen is dit echter heel anders!

Jonge kinderen vechten niet met veel lawaai om hun hoofd boven water te houden. Zij geven zich over aan het water en wachten op hulp. Uw hulp! Het moment dat het kind te water raakt, is dus eigenlijk het enige moment dat er mogelijk iets te horen is.
Anders wordt het, als het kind al in het water is en bijvoorbeeld uit de zwemvleugels glijdt of onderuit glijdt in het bad. Mogelijk gaat dit heel geruisloos en wordt het geeneens opgemerkt dat het kind onder water is. Daarom is het van belang dat u altijd binnen armlengte afstand bent van het kind en het kind in zicht heeft, zodat u hem/haar direct kunt helpen en de stille strijdt hun niet fataal wordt.

Hieronder een video om te illustreren hoe een kind zich over geeft aan het water. Hierbij gaat het om een 3-jarig jongetje dat samen met andere kinderen in het water speelt en zich te veel naar het diepe water begeeft. Er zit geen geluid onder de video, maar goed is te zien dat het kind niet plonst op het moment dat het onderwater zakt. Gelukkig reageert de filmer adequaat en is het kind niet lang onderwater. Echter had dit voorkomen kunnen worden als een volwassen persoon het kind goed begeleidde.



Video: Lifeguard: Geschikt/ongeschikt?

Met dit mooie weer is er niets leukers dan naar het strand of zwembad te gaan. Veel ouders nemen hun kinderen dan ook een dagje mee naar het water om af te koelen.
Helaas zie je nog vaak dat ouders niet verantwoord omgaan met het water en de risico's die hun kinderen lopen. Zo worden onervaren zwemmers meegestuurd met hun broertje, zusje, vriendje of vriendinnetje die al iets beter kunnen zwemmen. Of kinderen die nog niet kunnen zwemmen zitten in het peuterbad, terwijl ouders soms wel meters verwijderd zijn van het kind. En tot overmaat van ramp ook nog drukker zijn met hun boek, Ipad of telefoon.

De ouders varen blind op de veiligheid van zwemvleugeltjes, zwemkurken en de aanwezigheid van een lifeguard. Een term die in de zwembaden ook steeds meer gebruikt wordt.
Maar is dit wel echte veiligheid, of schijnveiligheid?

U kunt stellen dat als het kind nog zwemhulpmiddelen nodig heeft of niet kan zwemmen, u verplicht bent om op armlengte van het kind te blijven, mocht er iets misgaan.
Oudere kinderen, die bekwamer zijn in het zwemmen, kunt u gerust wat verder van u vandaan laten gaan. Maar het is altijd verstandig om ze in de gaten te houden en er niet van uit te gaan dat de lifeguard dit doet voor u.

De lifeguard heeft het namelijk al druk genoeg met alle andere kinderen die zonder toezicht in het zwembad zijn.
Om u een indruk te geven hoe lastig het werk van een lifeguard kan zijn, staat hieronder een filmpje, opgenomen in een golfslagbad in Amerika. 
Ziet u welk kind in de problemen komt? Bent u geschikt als lifeguard?



woensdag 5 augustus 2015

Waarom water veilig?

Nederland is een waterland. Na de watersnoodramp van 1953 besloten we om de gevaren van het water in te perken en er zijn diverse projecten uitgevoerd om ons land veiliger te maken. Wereldwijd staan de Nederlanders dan ook bekend om onder andere hun watermanagement. Veel landen maken gebruik van de Nederlandse kennis om hun waterproblemen de baas te kunnen.
Zo was de Nederlandse tak van het bedrijf ARCADIS betrokken bij de waterproblematiek van New Orleans na de orkaan Katrina (1). En veel buitenlanders kennen de molens van Kinderdijk.

Desondanks blijft het water gevaarlijk. Jaarlijks overlijden er naar schatting volgens de World Health Organization 372.000 personen door verdrinking. Hierdoor staat het op de 3e plaats van de doodsoorzaken door onbedoelde schade (2)
In Nederland zakt het aantal verdrinkingsslachtoffers ten gevolge van een ongeluk al jaren. In 1950 verdronken er nog 516 personen ten gevolgen van een ongeluk. 45 jaar later was dit aantal gedaald tot 91 personen. Sindsdien is er nog een lichte daling geweest tot 2010 (80 personen). Na 2010 steeg het aantal verdrinkingsslachtoffers licht. Deze trend lijkt in 2014 doorbroken te zijn. Daar er een lichte daling van het aantal verdrinkingsslachtoffers te zien isKlik hier voor de grafiek van het CBS. Helaas zijn er geen gegevens over het aantal bijna verdrinkingen. Maar u mag aannemen dat dit aantal veel hoger ligt.

Voor jongens tussen de 1 en 5 jaar staat verdrinking de afgelopen 3 jaar zelfs in de top 5 van doodsoorzaken. Van de niet natuurlijke oorzaken stond het in 2012 en 2013 zelfs op de eerste plek. Voor de tabel klik hier.

Het streven is dan ook om het aantal verdrinkingsslachtoffers en het aantal bijna verdrinkingen nog verder te laten afnemen.
Dit kan u behalen door zich bewust te zijn van de gevaren van het water. Om uw huis, maar ook het water waar u recreëert. Want de recreatie op of bij water neemt nog steeds toe. Zo groeit het aantal watersportclubs al jaren. En gaan we steeds vaker naar de kust op vakantie.

Ga dus na: Bent u water veilig?



Turbo zwemmen: kwaliteit of kwantiteit?

Veel ouders zien er tegen op, de wekelijkse gang naar het zwembad. Iedere week weer voor 1 of enkele uren, als de kinderen niet tegelijk aan de les kunnen deelnemen, in het zwembad doorbrengen. En dat soms voor jaren lang.
Sinds het schoolzwemmen door veel gemeentes wegbezuinigd is, ligt de verantwoordelijkheid steeds meer bij de ouders om de kinderen bij het zwembad te brengen.
Sommige zwemscholen springen handig in op deze frustratie en bieden verkorte zwemcursussen aan. In enkele weken, soms zelfs tijdens een vakantie op je vakantieadres, worden de kinderen klaar gestoomd voor het behalen van een diploma. 
Maar zijn deze kinderen wel water veilig? Of wordt er een soort schijnveiligheid gecreëerd. De ouders zijn positief, omdat hun kind sneller een zwemdiploma heeft. Echter zijn deskundigen negatiever. Reddingsbrigade Nederland maakt zich zorgen of de kinderen wel voldoende ervaring hebben.
De zwemschool in onderstaande reportage van eenvandaag geeft ook aan, dat het behalen van een diploma niet het doel moet zijn. Maar als men hun kinderen aanmelden voor meer zwemervaring en intensieve lessen, dan is het een goed middel.
Turbozwemles is dus niet verkeerd. Maar besef wel goed dat uw kind nog weinig ervaring heeft. Goede begeleiding is dan ook nog wel aan te bevelen.

Een vandaag: zorgen om slecht zwemmende kinderen (22 juli 2015)


Bent u water veilig?

Bent u water veilig?

Nederland is een waterland. 26% van het land ligt onder het zeeniveau (bron:www.holland.com). Dagelijks houden we ons daarom bezig met "watermanagement". Overal ter wereld word onze expertise gebruikt in het "sturen" van water.
Toch verbaas ik me enorm over hoe sommige mensen met het water omgaan. Het leven met water is waarschijnlijk zo normaal voor ons geworden, dat we niet altijd meer de gevaren zien. 
Daarom ben ik dit blog begonnen. Om meer bewustwording te creëren omtrent de gevaren van water en informeren hoe we op een verantwoorde manier kunnen recreëren in en bij het water. 
Want... Bent u water veilig?